MS Windows 2003 Terminal Server met Linuxclients

Een klant van KovoKs was toe aan een nieuw netwerk. Dit omdat de huidige werkstations wat traag begonnen te worden. Men wilde echter ook graag meer flexibiliteit op de werkplekken. De gebruikers moesten makkelijk van werkplek kunnen wisselen. Daarnaast was er de wens dat alle gebruikers dezelfde werkomgeving tot hun beschikking hadden.

Oplossing

Na een inventarisatie van de gebruikte soft- en hardware hebben we de conclusie getrokken dat de klant het beste af was met een Microsoft Windows 2003 Terminal Server. Met deze software werken alle medewerkers direct op de server. U kunt het zien alsof er op het bureau alleen nog maar het beeldscherm, toetsenbord en de muis staat en dat de ‘computer’ in de serverruimte staat.

Implementatie

Er werd een nieuwe server aangeschaft met MS Windows 2003 Terminal Server (TS). De huidige bestand- en printerserver bleef gewoon in gebruik. Daarnaast werden de huidige werkstations omgebouwd naar Terminal Server clients. We hebben hierbij gekozen voor Debian Linux met daarop een minimale KDE-desktop. Er wordt gebruik gemaakt van grdesktop voor de verbinding met de Terminal Server. We hebben voor een KDE-desktop gekozen omdat we de mogelijkheid open willen houden om in de toekomst applicaties op de lokale computers uit te kunnen voeren. Voor nieuwe werkplekken worden Thin Clients aangeschaft. Dit zijn zeer eenvoudige computers die geen bewegende onderdelen bevatten. Hierdoor zijn ze onderhoudsarm en produceren ze geen enkel geluid.

Kosten

Een terminal server zal iets ‘zwaarder’ moeten zijn dan een gewone server en zal dus iets duurder uitvallen. Daarnaast is er voor iedere gebruiker een Terminal Server licentie nodig die ongeveer even duur is als een MS Windows XP Professional-licentie. Ook zal er voor de gebruikte software (bijvoorbeeld Microsoft Office) voldoende licenties aanwezig moeten zijn. Aan de licentie kant valt er dus niet veel te besparen (zolang het een Microsoft omgeving blijft). Op de werkplekken hebben we de huidige werkstations omgebouwd tot Terminal Server clients. Hierdoor hoefden er dus geen nieuwe werkstations gekocht te worden en is er op dat gebied een aardige besparing bereikt. Daarnaast wordt er op de beheerskosten bespaard. Er zijn bijvoorbeeld geen virusscanners voor de werkstations nodig. Omdat het installeren van software op de server plaatsvindt, kan een installatie in één keer plaatsvinden. Het is dus niet nodig alle werkstations af te lopen. Ook kunnen updates en aanpassingen centraal plaatsvinden.

Voordelen

  • Toename van de flexibiliteit.
  • Werkplekken zijn inwisselbaar. Werknemers kunnen op elke werkplek werken met hun eigen desktop.
  • Werknemers kunnen ook buiten het kantoor bij hun eigen desktop. Dat betekent dat overal vandaan op dezelfde manier als op kantoor gewerkt kan worden. Dus ook vanaf thuis of bijvoorbeeld vanuit het buitenland.
  • Een groot gedeelte van het beheer aan de thuiswerk-plekken besteed zou moeten worden valt weg.
  • Het overgebleven beheer is veel makkelijker geworden. De klant is inmiddels internationaal gaan werken en via dit systeem is het ook eenvoudiger om de buitenlandse werknemers te ondersteunen.

Nadelen

  • Er is een eenmalige grotere investering nodig, je kunt moeilijker een geleidelijke vervanging doen.
  • De functie van de terminal clients een stuk beperkter dan die van werkstations. Het is lastiger om ‘even’ een labelprinter, externe harde schijf of een scanner op een terminal aan te sluiten. Het kan vaak wel, maar niet meer zo makkelijk door de gebruiker zelf. En het systeem is niet geschikt voor zware multimedia toepassingen. Filmpjes en muziek van internet lukt nog wel, maar DVD’s kijken is te veel gevraagd.

Heeft u na het lezen van het bovenstaande nog vragen, dan kunt u altijd nog even contact met ons opnemen.